luni, 24 august 2009

Madonna: povestea divei absolute










La inceputul lui 1987 a avut al cincilea numar unu, in single-ul "Open Your Heart". Melodia "Who's That Girl?", inclusa si pe coloana sonora a filmului cu titlu omonim a urcat si ea pe pozitii inalte in topuri. Anul 1988 a fost unul linistit pentru Madonna, ea petrecandu-si timpul jucand in "Speed The Plow" al lui David Mamet, pe Broadway. In acelasi an a lansat albumul de remixuri - You can dance. La inceputul anului respectiv a depus actele de divort de Sean Penn, apoi le-a retras pentru ca mai apoi, la inceputul lui 1989 sa divorteze definitiv de actor.

Like a Prayer, lansat in primavara lui 1989, este cel mai ambitios si indraznet album pana la acea data, incorporand elemente de pop, rock si dance. A fost un urias succes comercial si a dat mai multe hit-uri de "number one": Express Yourself, Cherish si Keep It Together plus inca alte trei single-uri de "number" 10. In aprilie 1990 porneste la drum cu masivul "Blonde Ambition Tour" si il sustine pe parcursul intregului an. "Vogue" devine numar unu in mai, pregatind scena pentru rolul din "Dick Tracy" alaturi de Warren Beaty, unul dintre cele mai de succes filme ale artistei. La sfarsitul anului lanseaza o colectie Greatest Hits - The Immaculate Collection. Albumul continea doua noi piese, "Justify My Love", o melodie cu un videoclip controversat si "Rescue Me", care a devenit cel mai inalt debut al unei cantarete in America, pe pozitia 15. Pana in 1992 Madonna si Oprah au fost numite printre cele mai bogate femei din show-biz. S-a spus ca incepand cu 1986 incasarile cantaretei se situau in jurul sumei de 20 de milioane de dolari pe an. In prezent castigurile s-au dublat. Madonna a revenit in topuri in 1992 cu "This Used to Be My Playground", un single ce apare in coloana sonora a filmului "A League of Their Own", in care a si avut un rol mic.
Tot in 1992 lanseaza "SEX", o carte scumpa, directa, care contine imagini semi-pornografice cu Madonna, cateva modele si celebritati: Isabella Rossellini, Big Daddy Kane, Naomi Campbell si Vanilla Ice. cartea a primit critici dure si o enorma publicitate negativa. Aceste aspecte nu au impiedicat, insa, albumul Erotica sa se vanda ca painea calda. "SEX" s-a vandut in doua milioane de copii. Fotografiile au fost facute de catre Steve Meisel.
Bedtime Stories, lansat doi ani mai tarziu, era o versiune mai soft si mai matura a "Erotica". Initial nu a impresionat, ceea ce i-a determinat pe unii critici sa speculeze ca era Madonna a apus. Totusi, albumul a dat divei cel mai mare succes al sau - "Take a Bow", care a stat sapte saptamani pe locul intai. Albumul contine si "Bedtime Stories", o colaborare cu Bjork, prima piesa care nu a intrat in top 40. Albumul ramane in istorie ca al saptelea album cu vanzari multi-platina.
Inceputul lui 1995 o gaseste pe Madona pregatindu-se pentru rolul din Evita. Urma sa fie o reinventare subtila a stilului ei. Indepartandu-se de imaginile sexy pe care le-a afisat in albumele precedente, cantareata se vrea a fi sofisticata si pretentioasa, iar complilatia "Something to Remember" intra perfect in decor. Lansat in toamna lui 1995, in perioada in care a fost lansat si filmul, albumul este o colectie de balade, destinat unei audiente mai mature, aceeasi ca si in cazul filmului. Cand filmarile peliculei au luat sfarsit, Madonna a anuntat ca era insarcinata. Diva urma sa aiba o fetita, care s-a nascut pe 14 octombrie 1996, perioada de lansare a filmului. Lourdes Maria Ciccone Leon este rodul iubirii dintre Madonna si antrenorul ei personal de atunci, Carlos Leon. Imediat dupa nasterea primului sau copil, Madonna devine atrasa de misticismul estic si Kabbalah.

In 1997 a lucrat cu William Orbit la un nou material, munca ce s-a concretizat prin aparitia "Ray of Light", o combinatie de electro, techno si trip-hop. Albumul a primit critici excelente.
Anul 2000 marcheaza nasterea lui Rocco, baietelul Madonnei cu Guy Ritchie. Cei doi s-au casatorit la finele lui 2000. Cu Ritchie regizor si Madonna vedeta, ei au lansat filmul "Step Away" in 2002. Filmul s-a numarat printre cele mai proaste productii dintre acel an. Albumul sau din 2003 - "American Life" a fost bine primit, dar totusi departe de un real succes. Tot in 2003 are loc celebrul sarut dintre Madonna, Britney Spears si Christina Aguilera. Cele trei au interpretat "Like a Virgin" in cadrul VMA, pentru ca mai apoi sa socheze intreaga lume cu sarutul lor pasional.Confessions on a Dance Floor marcheaza intoarcerea ei in muzica, in 2005. Un an mai tarziu porneste intr-un turneu mondial de promovare. In acelasi an apare CD/DVD-ul "I'm Going to Tell You a Secret", inregistrare facuta in timpul turneului "Re-Invention Tour". In timpul turneului din 2006 viziteaza Mawui si decide sa adopte un copil din acea tara. Pe 10 octombrie depune actele de adoptie a unui copil dintr-un orfelinat, David Banda Mwale. In 2007 lanseaza un alt CD/DVD, "Confessions Tour".
Nori negri apar cand fratele sau, Christopher, lanseaza cartea "Viata cu sora mea Madonna". Aparitia nu a fost autorizata de catre artista si lansarea ei a creat dispute intre cei doi frati. In octombrie 2008 Madonna depune actele de divort, in decembrie divortul de Guy Ritchie este pronuntat. Madonna decide sa adopte, din nou, un copil din Malawi. Initial, Inalta Curte a aprobat cererea adoptiei micutei Chifundo "Mercy" James. Totusi adoptia a fost respinsa deoarece artista nu era rezident al Malawi. A urmat o adevarata tevatura media si in justitie, in urma careia Madonna a primit dreptul de a o adopta pe micuta.

De curand, Madonna a inceput lucrul la "Celebration", al treilea Greatest Hits album si ultimul cu Warner Bros. In iunie a fost numita a treia cea mai puternica celebritate din lume.

Albume

Madonna (1983)
Like a Virgin (1984)
True Blue (1986)
Who's That Girl (1987)
You Can Dance (1987)
Like a Prayer (1989)
I'm Breathless (1990)
The Immaculate Collection (1990)
Erotica (1992)
Bedtime Stories (1994)
Something To Remember (1995)
Selections From Evita (1997)
Ray Of Light (1998)
Music (2000)
GHV2 (2001)
American Life (2003)
Confessions On a Dance Floor (2005)
I'm Going to Tell You a Secret (2006)
The Confessios Tour Live (2007)
Hard Candy (2008)

Turnee
The Virgin Tour (1985)
Who's That Girl World Tour (1987)
Blond Ambition World Tour (1990)
The Girlie Show (1993)
Drowned World Tour (2001)
Re-Invention World Tour (2004)
Confessions Tour (2006)
Sticky & Sweet Tour (2008/2009)

Sursa foto: Mediafax
Diana Spranceana
Sursa: ROL.ro

Niciun comentariu: